Alt Jysk landsbyudvikling i Nepals arbejde handler om udvikling af Madi, og et Scholarship program ser ud til at blive af stor betydning for foreningens indsats i området.

Ved flere møder med vores partnerorganisation Madi Integrated Inclusive Sustainable Development Project (MIISDP) har ønsket om uddannelsesstøtte og støtte til diverse erhvervsudvikling været fremme. Siden nytårsskiftet har skitsen af et Scholarship program taget form, og i begyndelsen af marts 2023 blev programmet forhandlet på plads med MIISDP.

Scholarship programmet er et uddannelsesstøtte- og erhvervsudviklingsprogram, primært for voksne – enkeltpersoner eller grupper – der har behov for uddannelse. Alle ansøgere forventes at have et ønske om og en plan for at blive i Madi og etablere sig med en indtægtsgivende aktivitet og på den måde understøtte udviklingen i området.

Eksisterende virksomheder, der har behov for uddannelse/videreuddannelse til sine medarbejdere, kan også ansøge.

Administration af scholarship ansøgninger foregår lokalt
Den nye konsulent i vores partnerorganisation, Manisha Dhital, skal i samarbejde med MIISDP administrere scholarship ansøgninger og stå for opfølgning af de uddelte scholarships.

Læs artiklen om ansættelsen af 25-årige Manisha Dhital som konsulent i MIISDP

Indenfor en nærmere aftalt økonomisk ramme vil MIISDP have ansvar for behandling af ansøgninger samt uddeling og evaluering af scholarships. Scholarship programmet er således også et stort skridt i retning af større bæredygtighed af MIISDP.

Jysk landsbyudvikling i Nepals kasserer Hans Jørn Hansen er projektleder for Scholarship programmet, som foreløbig skal køre i tre år. Hans Jørn og Manisha har allerede holdt de første møder og fået etableret god kontakt.

Udkants-Nepal
Madi er udkants-Nepal med stor fare for affolkning, trods områdets store potentiale indenfor fx. landbrug og turisme. Der mangler især arbejdspladser, men også flere relevante og entreprenante uddannelsesmuligheder.

Scholarship programmet har derfor Madi Kommunes og de to lokale uddannelsesinstitutioners bevågenhed. Et Memorandum of Understanding (MoU) mellem MIISDP, Madi Kommune og Jysk landsbyudvikling i Nepal er under udarbejdelse.

De to uddannelsesinstitutioner er henholdsvis Madi Campus og Diwakar Memorial Polytechnic Institute. Førstnævnte er tilknyttet Tribhuvan University, som tilbyder uddannelser op til bachelorniveau inden for henholdsvis Business og Education. Diwakar Memorial Polytechnic Institute hører under Council for Technical Education and Vocational Training (CTEVT). Her tilbydes uddannelser op til deres diplomniveau inden for Civil Engineering, Animal Science, Pharmacy og Agriculture.

Et samarbejde er begge institutioner interesseret i, ligesom det er værd at bemærke, at der er rigtig gode muligheder for både kommunale og statslige scholarships for lokale studerende, der søger uddannelse på en af de to institutioner.