Tirsdag den 6. juni 2023 var en glædens dag i Madi. Det var dagen, hvor den nye vandforsyning blev testet. Fra borehullet strømmede vandet ud i ledningsnettet og leverede rent drikkevand til familier i Indrabasti-området og dele af landsbyen Ayodhyapuri.

Begejstringen var stor, og familierne er meget taknemmelige for at have fået deres egen velfungerende vandhane. Det fortæller Suresh Subedi Saurav, projektets lokale driftstekniker i Madi.

Madhu Dhakal, som bor i Ayodhyapuri, er lykkelig for at kunne tappe vand ved sit hus.
“Vi er så glade for at få leveret rent drikkevand. Tidligere havde vi store problemer med drikkevandet. Da skulle jeg hente vand fra en brønd, hvor vandet var blandet med overfladevand, og bagefter skulle jeg filtrere vandet til husholdningsbrug”, siger hun, og tilføjer:
“Der findes ingen gladere end mig lige nu”.

Chandrakala B.K., som også har fået vand i sin hane, er enig. Hun siger med et stort smil:
“Vi er meget glade. Før havde vi mangel på drikkevand. Vi er meget taknemmelige for projektet”.

Omkring 18% af brugerne, svarende til ca. 75 familier, oplevede vandet løbe, da der blevet åbnet for vandhanerne i begyndelsen af juni. Efterfølgende er flere familier blevet tilsluttet, således at ca. 22% af brugerne nu kan tappe vand fra deres egen vandhane.

Vandet leveres i øjeblikket direkte fra borehullet. Det var et stort ønske fra brugerne, at man begyndte at levere vand direkte herfra, i stedet for at vente på færdiggørelsen af vandtårnet. Hele systemet forventes at stå færdig i marts 2024.

Pionerprojekt indenfor drikkevandsforsyning i Nepal
Drikkevandsprojektet Water2Nepal dækker landsbyerne Ayodhyapuri, Indrabasti og Kantipur i Ward 8 i Madi kommune, og cirka 420 husstande vil få glæde af projektet. Pumpehus, ventilkamre og hovedledningsnettet er færdigbygget. Konstruktion af vandtårn samt installation af solpaneler og booster-pumper er i fuld gang.

I øjeblikket mangler cirka 200 husstande at få installeret vandmåler. Når alle vandmålere er monteret og tappestederne tilsluttet, vil forsyningen køre op på fuld styrke. Projektet benytter smartmålere, som reducerer manuel måleraflæsning og dataindtastning, og brugerbetalingen vil foregå via et digitalt betalingssystem.

Water2Nepal er, ifølge projektingeniør Surya Prajapati fra Envidan A/S, et pionerprojekt indenfor drikkevandsforsyning i Nepal.
“Her er tale om en moderne vandforsyning, hvor vi benytter nye teknologier og kvalitetsdesign. Projektet er udviklet og vandværket opført i samarbejde med danske aktører med stor ekspertise på området”, siger han.

Jysk landsbyudvikling i Nepal står bag projektet, i samarbejde med Grundfos Fonden, AVK Danmark A/S, Kamstrup A/S, Envidan A/S, Oxfam Nepal, Madi Kommune og Jysk landsbyudvikling i Nepals partnerorganisation i Madi.