Fra løbsleder Rolf Bücking i Viborg har vi modtaget historien om to drømme, der gik i opfyldelse:

Det begyndte med en drøm…
Uanset, hvad tallet på fødselsattesten siger, må man gerne have drømme. Når drømmene bliver ved med at dukke op, må man tage sig sammen og gøre noget ved dem!

I mit drømmebillede så jeg tusinde børn, løbende til Viborg City Marathon – alle med en grøn halsedisse,  hvorpå der stod, at de løber for børn i Nepal. Det var hårdt, men også sjovt arbejde at skaffe sponsorer til løbet og at overbevise de mange forældre om, at det ville være en god aktivitet for deres børn.

På dagen stod der 1.200 forventningsfulde børn med grønne balloner og selvfølgelig de grønne halsedisser J. Det tog faktisk børnene fem minutter at krydse startstregen og begive sig på den 4,2 km lange tur. Hold fast, sikken et dejligt syn at se børnene spæne afsted.

Deltagelsen i løbet var gratis. Dog kunne forældre købe en goodie-boks. Boksen blev til ved hjælp at mange gode sponsorer. Der blev solgt så mange, at vi fik indsamlet 100.000,- kr. til gavn for børn i Nepal.

Ja, det var den første del af drømmen, nemlig den del, der dannede grundlag for den anden del, der skulle foregå i Nepal, nærmere betegnet i Madi i Sydnepal.

Jeg var så heldig at komme i kontakt med Lone Petersen fra Silkeborg. Lone har nogle fremragende projekter i Madi og er en ildsjæl af rang. Sammen med min kone Anette og Lone tog jeg til Madi i november 2016 for at snakke om vores idéer og drømme med skoleledere og myndigheder.

Drømmen med de nepalesiske børn går ud på, at vi gerne vi vil sørge for, at børnene får mulighed for at læse bøger udenfor skoletiden. Tanken er, at der anskaffes en bogbus, som fyldes med bøger, magasiner og andre lærerige ting. Bogbussen skal være et samlingspunkt, hvor børnene ikke bare kan læse, men også blive aktiveret i leg, deltage i sjove forsøg og høre historier. Forberedelserne til bogbussen er i fuld gang og det glæder mig at kunne fortælle mere om en anden god gang.

Sideløbende med bogbus projektet, havde vi fået den idé at arrangere et børneløb i Madi for at skabe koblingen til børneløbet i Viborg. Skolelederne tog meget begejstret imod idéen, og børneløbet udviklede sig hurtigt til en hel børnedag, hvor børn og unge kunne løbe en god tur og efterfølgende deltage i rigtig mange forskellige aktiviteter.

Children’s Day finder sted tirsdag 11. april, og allerede på nuværende tidspunkt ved vi, at der ikke bare kommer børn fra hele Madi, men der kommer også 90 børn fra Østnepal. Faktisk har vi bestilt 1.500 T-shirts, én til hver deltager.

Femten frivillige fra Danmark og omkring halvtreds nepalesiske lærer bruger deres fritid på at få dagen til at blive en succes.

Hvorfor gør vi de her:
          Også i Nepal er der begyndende problemer med livstilssygdomme, og ved at arrangere løbet vil vi slå et slag for vigtigheden at bevæge sig og for at have en god, sund og kraftig krop.
          Ved at involvere alle fem skoler i Madi fremmer vi samarbejdet mellem skolerne.
          Men det primære mål er at sætte fokus på Madi:
* Madi ligger ”gemt væk” bag Nationalparken, og de offentlige myndigheder har nogen gange lidt svært ved at huske, at Madi eksisterer. Vi har inviteret kommunale embedsmænd til at overvære løbet, og de har indvilliget i at komme til Madi.
* Medierne skal gøres opmærksom på Madi’s tilstedeværelse, så de kan berette om det herlige område. Til løbet har vi aftale med flere aviser og med den lokale Radio Madi, der vil dække begivenheden.
* Vi vil gerne fremme en varsom eco-turisme i området. Ved at arrangere børnedagen, med dækning fra pressen og årvågenhed fra myndighederne, tror vi på, at flere får øjne op for at Madi kunne være et mål for et ferieophold.
          Og så skal Children’s Day selvfølgelig være et sjovt og kærkomment højdepunkt i en hverdag, hvor der ellers ikke sker ret meget.

For os frivillige er det altid en fornøjelse at gøre noget for børn. ”Lønnen” kommer helt af sig selv, når man ser deres smilende ansigter og mærker deres glæde. Vi glæder os og håber, at mange børn og unge vil deltage. At mange vil komme til Madi, ikke bare for at overvære dagen, men også for at møde de mange herlige mennesker, der bor der.

Rolf Bücking
Viborg, marts 2017