Kl. er 8, og solen skinner over de ydmyge bygninger, som engang udgjorde den lokale skole i Indrabasti. På græsplænen leger en flok børn på den hjemmebyggede gynge, lavet af 10 meter høje bambusrør. De lokale familier er begyndt at stimle sammen foran vores, til lejligheden opdækkede bord med tandbørster, Colgate tandpasta og håndsæbe. Madi Health Team 8 er i fuld gang med efterårets events i landsbyerne i Madi-8.

Dagens program står på undervisning med bl.a. sundhedsblomsten, vores fine pædagogisk redskab, udviklet af sundhedsplejerske Susanne Henriksen. Sundhedsblomsten lægger op til en snak om 12 forskellige emner, der har indflydelse på det gode liv, såsom fx søvn og hvile, sund mad, skole, læring og familie. Herefter undervises der i vigtigheden af tandbørstning, og især det, at forældrene bør sørge for at børste deres børns tænder til de er 10 år. En flok børn kaldes op for at demonstrere, hvordan de børster tænder – nogle gør det mere grundigt end andre :-). Herefter skal deres forældre op for at hjælpe dem med at få børstet tænderne ordentligt. Historien om Karius og Baktus er forinden blevet læst op på nepalesisk, til stor underholdning for de fremmødte. Herefter fortælles der om vigtigheden af grundig håndvask – med tilhørende demonstration af korrekt håndvasketeknik – og afslutningsvis samles kvinderne i et indendørs lokale, hvor de undervises i inkontinens og knibeøvelser. Dette er helt ny viden for kvinderne, men det viser sig, at flere kender til problemet med ufrivillig vandladning. Der lyttes derfor opmærksomt og stilles spørgsmål. Inden familierne går hjem, får de alle uddelt tandbørster, tandpasta og håndsæbe, så de kan fortsætte med at opbygge de gode vaner derhjemme.

Det er dog ikke kun landsbyboerne, der får glæde af Madi Health Team 8’s viden og gode råd. Der er også afviklet en workshop for medarbejderne på Ayodhyapuri Health Post samt for de 11 frivillige sundhedsarbejdere i Madi-8, de såkaldte Female Community Health Volunteers (FCHV’s). Disse FCHV’s er frivillige, lokale kvinder er overalt i Nepal en meget vigtig brik i det primære sundhedsvæsen. Med deres brede viden om sundhedsrelaterede emner og indgående kendskab til landsbyernes familier er de for os vigtigt led i forhold til at nå ud til landsbyboerne med vores budskaber.
De samledes en formiddag til oplæg om tandbørstning, håndvask og infektioner, diabetes og afslutningsvis inkontinens med praktisk afprøvning af knibeøvelser. Arrangementet forløb godt, med interesserede og aktive deltagere, og der var også plads til at træne lattermusklerne, da de finurlige knibeøvelser skulle indstuderes – der var enighed om, at det ikke var helt nemt, men viljen til at lære var i høj grad til stede.

Arbejdet med at klæde sundhedspersonale og landsbyboere på til et liv med sunde tænder, rene hænder og en stærk bækkenbund er indtil videre forløbet med succes, men forandringer sker ikke fra dag til dag, heller ikke her i Madi. Så indsatsen fortsætter ufortrødent. Inden længe afvikles også den internationale håndvaskedag, med optog og banner gennem Kharkattas gader. Den begivenhed ser vi forventningsfuldt frem til!

 

 

 

 


Madi, 5. november 2018

Lise Torp Burmester