Så er Madi Health Team 2018 i fuld gang.

For få dage siden forlod vi København, og nu sidder vi i Bharatpur, på vej til Madi. Oplevelserne har været store, da vi blandt andet har deltaget i Arati Upadhya’s bryllup – Arati er den tolk, som har fulgt sundhedsprojektet i længst tid, siden starten i 2011. Vi var inviteret og deltog – det var en stor, stor oplevelse. Et helt traditionelt nepalesisk bryllup, med mere en 200 bryllupsgæster, musik, sang, dans og nepalesisk mad. Det var dejligt at se Arati og hendes tilkomne. Vi ønsker dem begge Held og Lykke.

Madi Health Team 2018 består af sygeplejerskerne Liza Jørgensen og Lone Landvad (det er Lones 3. tur som frivillig på sundhedsholdet) og fysioterapeut Lise Burmester. Gitte Jakobsen, kandidat i folkesundhedsvidenskab og læge Karin Espinosa har en særlig rolle i teamet. De skal undersøge forskellige forhold omkring diabetes, med henblik på, hvilken forebyggende indsats, vi fremadrettet skal tilbyde landsbyerne. Årets sundhedshold har tre nepalesiske assistenter/tolke tilknyttet – Ronisha Shrestha, Sadhana Pandey og Divya Jha.

Madi Health Team 2018 forbereder sig lige nu på at lave sundhedsevents i Madi. Vores forskellige sundhedsevents er tilbud til alle beboerne i landsbyen. Det kan være arrangementer med fokus på tandbørstning, håndvask og på dialog omkring sundhed. Arrangementerne foregår på centrale steder i lokalområdet, eksempelvis omkring vandposten, i skolegården, på sundhedsklinikken eller i vores nyåbnede bibliotek, Madi Brain Power.

Vi planlægger også undervisning af personalet på sundhedsklinikken og af de særlige FCHV’er (Female Community Health Volunteers). Igen i år vil der blive undervist i diabetes, generel hygiejne og tandhygiejne. Som noget nyt vil vi forsøge at undervise i forebyggelse af inkontinens – et meget relevant emne, som er blevet efterspurgt i flere år. Men også et emne, der kræver stor kreativitet, da det er forbundet med stor blufærdighed forbundet – og hvordan takler vi / de det?
Sundhedsblomsten vil igen i år være det pædagogiske redskab – et dialogværktøj, udviklet af sygeplejerske Susanne Henriksen fra Ålborg. Vi har tilpasset Sundhedsblomsten, så den passer ind i en nepalesisk kontekst.

Vi ser frem til nogle spændende uger i Madi. Vi glæder os til at mødes med vores samarbejdspartnere, og vi ser frem til dialogen med lederen af Ayodhyapuri Health Post, Shiva Subedi, om et stort branding projekt for sundhedsklinikken og om de fremtidige sundhedsindsatser i Madi.

Bharatpur, 19.10.2018
Susanne Rystok