Som noget unikt dannede 86 familier i landsbyen Kantipur i det sydlige Nepal i 2019 et kollektivt landbrugsprojekt med fem forretningsområder: Salgsafgrøder, grønsager, kødkvæg, dambrug og landboturisme. Udfordringer med at få produktiviteten i vejret beror på manglende planlægning og faglig viden.
I Kantipur er der et stort behov for at udvikle landbrugskollektivet til at være mere produktivt for dermed kunne tjene mere på de brugte arbejdstimer. Indtjeningen er ikke gået i vejret, som familierne blev stillet i udsigt ved etableringen. Situationen er utilfredsstillende, og familierne begynder at tvivle på projektet.
“Vi har brug for at tjene flere penge på vores landbrug”, fortæller Sundip, som er en yngre agronom fra Kantipur og engageret i landbrugskollektivet. Han kender om nogen landsbyens folk og deres daglige udfordringer.
Mange er fattige og uden uddannelse, og der er ifølge den lokale agronom især brug for mere viden til at få landbrugsprojektet til at køre godt.
Jysk landsbyudvikling i Nepal har besluttet at indgå et samarbejde med Kantipur kollektive landsbrugsprojekt. Foreningen vil bidrage med rådgivning og sparring i forbindelse med udarbejdelse af de nødvendige forretningsplaner. Derudover kan vi tilbyde at sende frivillige til landsbyerne, som, på de lokales betingelser, kan formidle den nødvendige faglige viden.
Niels Damsgaard Hansen, koordinator for erhvervsudvikling i Jysk landsby udvikling i Nepal og tidligere landmand, besøgte på sin seneste rejse til Madi det kollektive landbrugsprojekt i Kantipur samt et nærtliggende frilandsgartneri, ejet og drevet af agronomen Bhanu Pokhrel.
Under besøget var det tydeligt for Niels Damsgaard Hansen, at det kollektive landsbrugsprojekt står med nogle gevaldige udfordringer, og at den manglende viden skal hentes udefra.
Niels Damsgaard Hansen har efter sin hjemkomst skrevet to artikler, som begge er blevet bragt i Effektivt Landbrug (landbrugets dagblad, der udkommer fem dage ugentligt). Artiklen om Kantipur kollektive landbrugsprojekt kan du læse her:
Artikel om Kantipur kollektive landsbrugsprojekt (PDF).
Fra velbetalt job i Danmark til eget frilandsgartneri i Nepal
Blot ca. 10 km fra Kantipur bor Bhanu Pokhrel. Han er født og opvokset i Madi. For godt halvandet år siden startede han sit eget frilandsgartneri, som han i dag driver med succes. Forud for opstarten af virksomheden boede Bhanu Pokhrel ti år i Danmark, hvor han blev uddannet agronom fra Aarhus Universitet i 2013. Og i 2017 fik han godkendt sin Ph.d. om organisk gødskning af afgrøder i drivhuse.
Efterfølgende arbejdede han i virksomheden GreenF i Silkeborg og rådgav kunderne i brug af firmaets produkter – blandt andet mikroorganismer til jordforbedring.
Bhanu Pokhrel og hans nepalesiske kone savnede dog Nepal og med et ønske om hjælpe sit land med til at løfte landbruget, besluttede parret sig for at flytte tilbage til Nepal.
Fra sit ophold i Danmark har den nepalesiske frilandsgartner lært, at forretningsplaner med tilhørende budgetter er nødvendige for at kunne drive en succesfuld virksomhed. Den viden og hans erfaringer fra Danmark vil Bhanu Pokhrel gerne dele ud af – blandt andet til landbrugskollektivet i Kantipur.
Læs mere om den succesfulde frilandsgartner i artiklen herunder ved at klikke på linket.
Artikel om Bhanu Pokhrel og hans frilandsgartneri i Madi (PDF).