frivillige_efteraar_2012I forgårs – søndag 12. august – lød startskuddet til efterårets udviklingsindsats i Madi, Chitwan, Nepal. Syv af efterårets frivillige mødtes for sidste gang inden afrejsen. Det var sommerens smukkeste dag, og vi startede med nepalesisk te i haven. Mens vi så billeder og hørte om landsbyudviklingsprojektet i Madi, lavede Hem og Hari Timsina Dal Bhat.


Rikke Maagaard, Maria Høegh og Maria Skjødt er de første, der tager ned til de tre landsbyer, Kantipur, Ayodhyapur og Indrabasti. De skal bo i Ayodhyapur og i perioden  25.august til 12.oktober undervise børnene på de tre landsbyskoler i engelsk. Og de skal arbejde sammen med lærerne på de tre skoler om udvikling af nye undervisningsmetoder. De sidste fire af syv uger arbejder de sammen med sundhedsprojektet i en kampagne for bedre hygiejne og bedre ernæring.
Rikke og Maria H er nyuddannede lærere, mens Maria S har boet i Australien i et år. Så Hold 7, som dette skolehold hedder, er altså fagligt rigtig godt klædt på til arbejdet. Fire frivillige fra tidligere hold har introduceret til de arbejdsopgaver og udfordringer, der venter dem – og på den måde sørget for, at vi holder godt fast i den flotte røde tråd, der løber gennem skoleprojektet.
Rikke, Maria og Maria skal foruden starte en ny produktion op. Kvinderne i Ayodhyapur skal lære at lave armbånd, hvis de har lyst og kan se perspektiverne med det. Det er helt bevidst, at vi har valgt at forsøge at starte den ny produktion op i Ayodhyapur. Dels får vi startet produktion op blandt en gruppe kvinder, som formodentlig ikke har fået chancen for at være med tidligere. Dels får Rikke, Maria og Maria en enestående chance til at lære en masse kvinder omkring deres hjem rigtig godt at kende.


Mandag 3. september rejser Umesh og jeg til Madi. Undervejs tager vi en overnatning i Bharatpur for hilse på skolemyndighederne og vores kontakter på Chitwand distriktets drikkevandskontor. Umesh Regmi er vores uundværlige tolk, rådgiver og tovholder. Han har siden starten i 2009 undervist alle vores frivillige i Nepali, og siden februar 2011 har han været min højre hånd.
Vi skal være i Kantipur i 12 dage og skal følge op på hele landsbyudviklingsprojektet: Gederne og opsparingen, den nepalesiske NGO, skoleprojektet, skolerenovering, produktionen, drikkevandet, turisme, dyrlægeklinikken, uddannelsesstøtten, sundhedsprojektet, et forestående antropologi projekt på Kharkatta Skole og selvfølgelig fremtiden for landsbyudviklingsprojektet og for vores fremtidige indsats.

Peter-Lone-and-Kamal
Lørdag 8.september eller søndag 9.september ankommer Kamal Sapkota og Peter Michaelsen til Kantipur. Kamal, der er kendt og elsket af alle i vores udviklingsprojekt og Peter, der er vores ny samarbejdspartner på turismeområdet. Kamal driver et velfungerende rejsebureau i Kathmandu, Mountain Delights Treks & Expeditions og Peter har netop startet et nyt, spændende dansk rejsebureau Respectful Travel. Peter og Kamal skal sammen med landsbyboerne forsøge at starte bæredygtig turisme op i landsbyerne og forberede, at de første hold danske turister kommer til Kantipur i februar-marts 2012.
Til kalenderen: Informationsmøde om udviklingsrejse til Nepal, torsdag 27.9.2012, kl. 18.30. Sted: Filosofisk Center, Vestergade 33, 8000 Århus C.
Yderligere information kan fås ved henvendelse til Peter eller Lone.

 


Mandag 17.september rejser det andet sundhedshold, bestående af Bindiya Manandhar, Susanne Rystok, Ditte Sigaard og Annette Sommer fra Kathmandu til Bharatpur for at møde den femte deltager på sundhedsholdet, sygeplejersken Arati Upadhaya samt Umesh og mig. Vi skal sammen besøge de lokale myndigheder for at orientere om dette efterårs projektplan på sundhedsområdet. Jeg er sikker på, at vi bliver meget godt modtaget. Jeg fornemmer klart, at man sætter pris på vores arbejde og på den drejning mod det offentlige sundhedssystem, vi giver vores sundhedsarbejde – nu, vi har fået indsigt i, hvordan sundhedssystemet er skruet sammen. Sundhedsprojektet sætter i år fokus på hygiejne og ernæring samt på uddannelse af områdets frivillige sundhedsarbejdere. Vi skal også arbejde med screening af alle børn – 5-16 år –  i Indrabasti, idet vi sidste år så en klar tendens til at sundhedstilstanden her er ringere end i de to andres landsbyer. Endelig skal vi på opfordring fra Kharkatta Health Post hjælpe med arbejdet på sundhedsklinikken. Læs mere i projektbeskrivelsen for ‘Kantipur Health Camp 2012’ (på engelsk).


Onsdag 10. oktober bliver der vild jubel i landsbyerne, for da kommer tre tidligere frivillige ‘hjem’ til Kantipur og Ayodhyapur…. Karl, Ellen og Anne vender tilbage. De tre spurgte til generalforsamlingen sidste i april, om der ikke var et lille projekt til dem i efterårsferien. Karl Waack, Ellen Møller og Anne Falk Mikkelsen skal sætte et klasseværelse i stand på Kantipur Skole. Og hvis de kan nå det, skal de beskrive landsbyernes tre børnehaveklasser.


Omkring 1. november, når alle vi andre er rejst hjem, bliver landsbyboerne igen overraskede og glade – for nu kommer Anna hjem. Anna Frohn læser Antropologi ved Københavns Universitet og planlægger i øjeblikket en feltopgave om unges livsvilkår i Kantipur. Sammen med tre medstuderende, Louise Hammer, Ida Brink og yderligere en antropologistuderende, skal hun arbejde på Kharkatta Skole og gennemføre en interview undersøgelse om de unges nepaleseres fremtidsdrømme og muligheder.

Der bliver meget at berette om her på hjemmesiden de næste par måneder. Hold godt øje med nye indlæg, også dem, der ligger længere nede. Næste indlæg kommer om få dage. Det handler om bæredygtig turisme og de to rejser til Kantipur i februar-marts 2013.