Kan du huske første gang, du legede med LEGO? Kan du huske, hvordan det føles første gang, man ser farvevældet af klodser? Og den forunderlige følelse, når man hører det lille ‘klik’ som fortæller, at to klodser hænger ordentligt sammen? Det kan du formodentlig ikke. For i Danmark er det noget, der sker så tidligt, at det er udenfor vores erindringszone. Vi har det privilegium, at leg med LEGO er en del af tilværelsen fra ganske tidligt i livet, og det forekommer os ligeså naturligt som Amen i kirken. Men ligeså unaturligt, det ville være at sige ‘Amen’ her i hinduismens fædreland, ligeså fremmedartet var det, da vi introducerede en gruppe nepalesiske lærere til LEGO for allerførste gang.

Nysgerrighed. Lærernes øjne stod på stilke, da vi åbnede den 7,75 kg tunge ‘LEGO Charity’ papkasse. Der gik ikke mange øjeblikke, før – den for os så velkendte kildren i fingrene – også indtog de fire ældre lærere og styrede dem lige i LEGO’s favntag. Klodserne blev taget op og undersøgt nøje. Dog var der ingen, der havde modet eller fik ideen til at prøve at bygge med dem. Klodserne blev forsigtigt lagt ned i kassen igen.

Udfordringen kom først, da vi i den første time satte os ned med hver en lærer for at vise dem, hvordan de kunne bygge med LEGO, og hvordan de kunne bruges i undervisningen. Jeg fik fornøjelsen af at undervise de to mest engelsk trænede af lærerne. Jeg havde ærlig talt troet, at sproget ville blive den største udfordring, men det viste sig, at det at sætte klodserne sammen selvfølgelig også skulle læres. I starten blev dutter sat mod dutter. Fascinationen steg, da lærerne fandt ud af, at man kunne forskyde klodserne, ligesom mursten. Det største grin kom dog, da den ene lærer med ryggen til de andre og på engelsk skulle forklare, hvad han byggede, hvorefter vi andre skulle bygge efter hans instruktioner. Da værket skulle afsløres, viste det sig, at han havde bygget med alle dutterne vendende nedad.

Det var en fantastisk sjov første time, hvor fire nepalesere blev introduceret til danskernes barndom, og hvor tre danskere fik lov at genopleve deres første møde med LEGO.

 Maria Skjødt. Skoleprojektets Hold 7. Kantipur, September 2012