To fødesenge fra Danmark rejser nu over land og vand mod det sydlige Nepal. På destinationen venter et hospital og en sundhedsklinik med åbne arme på at modtage donationen, som skal bidrage til flere sikre fødsler og nedbringelse af børne- og mødredødeligheden.

Ayodhyapuri Health Post i Kharkatta og Bagauda Hospital i Basantapur, begge beliggende i Madi Kommune i det sydlige Nepal, kan hver se frem til at modtage en moderne fødeseng. Ifølge tidsplanen bør klinikkerne kunne tage fødesengene i brug inden udgangen af juni måned.

Fødesengene afskibes fra Hamborg den 15. maj 2021 og ankommer til Kolkata i Indien den 17. juni 2021. Herfra fortsætter transporten via land til den indiske-nepalesiske grænseovergang Birgunj. Når de nødvendige dokumenter er fremvist ved grænsen, kan godset tilbagelægge den sidste etape frem til sundhedsklinikkerne.

Govinda Prasad Panta, sekretær i Jysk landsbyudvikling i Nepals partnerorganisation, Shiva Prasad Subedi, Madi Kommunes sundhedskoordinator, og Krishna Raj Adhikari var tidligere på året i Kathmandu for at indhente tilladelser til toldfri indførsel af de to fødesenge.

Bedre udstyr og professionelt personale på Health Post
At få udskiftet den nuværende, primitive fødebriks på Ayodhyapuri Health Post har længe været et stort ønske hos Shiva Subedi. Da det kræver ganske lidt oplæring af personalet at kunne benytte den nye fødeseng, vil udskiftningen kunne foretages hurtigt. Et eventuel behov for rådgivning vil kunne klares online, vurderer jordemoder Sanne Sand, tidligere frivillig jordemoder på sundhedsklinikken i Kharkatta.

Opgraderingen af inventar og udstyr samt generel uddannelse af sundhedspersonalet på Ayodhyapuri Health Post skal bidrage til, at flere fødende får mulighed for at nedkomme under ordnede forhold og få adgang til hjælp af professionelt sundhedspersonale.

Velfungerende fødefaciliteter er overordentlig vigtige for at kunne tiltrække de fødende kvinder – og for landsbyernes fremtid i det hele taget.

Danske donationer højner standarden på Ayodhyapuri Health Post
Fødesengene er demosenge, doneret af Fjordblink Medical i Hadsund. Virksomheden udlovede i 2017 de to fødesenge til et godt formål.

Jordemoder Sanne Sand reagerede prompte på muligheden, og Fjordblink Medical bevilligede fødesengene til Jysk landsbyudvikling i Nepals sundhedsprojekt i Madi.

Læs artikel om Sanne Sand og donationen af fødesengene

En donation fra Rotary Global Grant har finansieret transporten af fødesengene fra Danmark til Nepal. Samme bevilling fra det internationale Rotary har også gjort det muligt for Ayodhyapuri Health Post at indkøbe yderligere inventar og udstyr samt iværksætte et branding- og kompetenceudviklingsprojekt.

Fodesenge-til-Madi_Jysk-landsbyudvikling-i-Nepal  Fodeseng-til-Ayodhyapuri-Health-Post. Fodeseng-til-Bagauda-Hospital