Thara og Inger hjælpes ad med at lave mad

Thara og Inger hjælpes ad med at lave mad

Vi bringer en smuk og rørende rejseanmeldelse fra en af de syv første turister, der besøgte Kantipur, Ayodhyapuri og Indrabasti. Turen var arrangeret i et samarbejde mellem Jysk landsbyudvikling i Nepal og Mountain Adventures og fandt sted i april 2014.

For alle, der har bare den mindste nysgerrighed på det fremmede, har bare den mindste lyst til rejse, til at give og ofre lidt af hverdagens behagelighed og har en stor lyst til at møde andre mennesker, er dette REJSEN. Det er en helt unik rejse. En rejse i det ydre, i naturen, kulturen, i religioner, i det menneskelige møde og en indre rejse, hvor du bliver udfordret på dine værdier og vaner. Rejsen henvender sig til unge, såvel som ældre. Det er en rejse, der bringer dig i kontakt med mennesker med en meget anderledes kultur og tradition. Rejsen er udfordrende og spændende, men samtidig tryg og fuld af uendelig mange glædelige overraskelser og oplevelser, ikke mindst i mødet med de på materielle goder fattige, men på mange andre måder rige, farvestrålende, glade og i den grad berigende mennesker i de tre landsbyer, der danner rammen om ’Jysk landsbyudvikling’s NGO-arbejde og i Nepal i det hele taget.

Fra første forberedende møde før rejsen var det spændende. Forberedelserne, fysisk og mentalt. Tanker om, hvad vi ville møde. Undervejs også lidt nervøsitet. Kan vi klare det? Er det for svært, for overvældende? Men hele vejen blev vi vejledt, blev orienteret, forberedt og styrket, så vi trygt kunne gå alle oplevelserne i møde i dette fantastiske og ja, underfulde land. Turleder, guider, portere, sherpaen, familierne i landsbyen, tolken, skolelæreren, trekkingbureauet – alle tog sig godt af vores lille gruppe på 7 personer, som den første turistrejse i regi af Jysk landsbyudvikling i Nepal bestod af. Det var en genoplevelse af ungdommens rygsækrejser, en opdagelse af, at man, uanset alder, kan møde det fremmede og blive bekendt med det i en grad, så man vil vide mere, høre mere, se mere. En rejse med indbygget wellness for krop og sjæl. Et møde med engagement og tro. En række af fantastiske, stærke og undertiden svære fortællinger. Et møde med styrke og modet til at overvinde modgang med nysgerrighed og vilje.

Opholdet i landsbyen var et overvældende møde med gæstfrihed, åbenhed og stor, varm kærlighed. Alle vores bekymringer blev gjort til skamme. Der var alt, hvad man kunne ønske sig. Ikke dyr luksus og komfort, som vi kender det fra vores del af verden, men varme og kærlighed, der kan give næring til alt. Vi manglede ikke noget. Og så blev vi forkælede med rent drikkevand og dejlig mad – dal bhat – med personligt præg sat af vores værter, der på alle måde åbnede hjem og hjerter for os.

Rejsen rundt i landet, i Kathmandu, i Chitwan, i Pokhara og i bjergene ved Annapurna bød på fantastiske scenerier, flora, fauna og bjerge, som kan tage pusten fra enhver. Der blev snakket i teltene på trekket, når vi, trætte og mætte af indtryk og porternes veltillavede mad, havde lagt os. Om alt mellem himmel og jord. Om livet i landsbyen, om livet i Nepal, om dagens oplevelser, små og store indtryk, og det blev hele sat i perspektiv.

Hvis ikke jeg havde et arbejde at passe, ville jeg tage med igen og igen og igen på denne unikke rejse. Jeg håber, at der er mange, der vil følge efter.

Aarhus 31. august 2014
Kirsten Nitschke, turist

OLYMPUS DIGITAL CAMERA