Her fortæller Susanne Rystok, koordinator for indsatsområdet ‘Sundhed’, om arbejdet som frivillig i Jysk landsbyudvikling i Nepal:

 

Hvordan er jeres nuværende sundhedsindsats i Nepal?

Vi har arbejdet på sundhedsområdet gennem de sidste 6 år i Madi i det sydlige Nepal. Sundhedsprojektet har fokus på sundhedsfremme. Det vil sige, at vi gerne vil bidrage til øge bevidstheden og vidensniveauet om sundhed i landsbyerne. Vi arbejder på at forbedre de hygiejniske forhold, på at implementere praksis i forhold til tandbørstning, håndvask og har fokus på børnenes sundhed i skolen. Via workshops og dialog forsøger vi at styrke vidensniveauet på de sundhedsområder, der er behov for. Et andet sundhedsprojekt er vores skolekøkkenhave projekt, som er med til at sætte fokus på den mad, der bliver spist – ensidigheden og de store mængder af ”sweets” er en udfordring i det nepalesiske køkken. Sundhedsblomsten er det sundhedspædagogiske redskab, som anvendes i arbejdet med sundhedsfremme og -forebyggelse. Læs mere på sundhedsblomsten.dk.

Gennem de seneste 2 år har vi fået vores gang på den lokale sundhedsklinik – også her er vores opgave at have fokus på de hygiejniske forhold, supervisere jordemødrene i forhold til fødsler og generelt være med til at kompetenceudvikle sundhedsklinikken i Madi samtidig med, at der netop nu er gang i en større renovering af sundhedsklinikken. Samarbejdet med sundhedsklinikken er i høj grad med til at sikre bæredygtigheden i vores sundhedsarbejde.

 

Hvilken udvikling har sundhedsprojektet gennemgået?

Det, vi oplever i projektet, er, at nepaleserne selv begynder at efterspørge en ny viden på sundhedsområdet. Fra at projektet har haft stor fokus på hygiejne, efterspørger de lokale mere og mere viden omkring eksempelvis type 2 diabetes, kost, forhøjet blodtryk og andre livsstilsrelaterede sygdomme eller udfordringer. Årsagen er formodentlig, at der kommer mere og mere civiliseret livsstil til Madi, flere forarbejdede fødevarer, mindre fysisk aktivitet, grundet flere og flere motorcykler – dette betyder, at efterspørgslen på en ny viden bliver større.

 

Hvad skal man lave som frivillig i sundhedsprojektet? Hvilke typer opgaver får man?

Sundhedsprojektet har brug for sygeplejersker, sundhedsplejersker og jordemødre og andre sundhedsfaglige frivillige, som har stor praktisk erfaring – gerne erfaring fra andre projekter i udlandet, men dette er ikke et krav. Man skal være motiveret og have lyst at møde andre kulturer, være rummelig – kunne bevæge sig i et frivilligt arbejde, hvor der kan være en lang omvej til det mål, man gerne vil nå. Man skal have lyst til at arbejde med den brede del af sundhedsområdet – folkesundheden på landsbyniveau.

 

Hvordan er dagligdagen for de frivillige?

Som frivillig i sundhedsprojektet bliver man indkvarteret hos en lokal familie, når man er i landsbyen. Man spiser og sover hos familien, man er en del af familien og det lokale liv – hjælper til i køkkenet og eventuelt i marken. Man deltager i de helligdage, som holdes, mens man er derude. Der er selvfølgelig også mulighed for at trække sig lidt tilbage, hvis man har brug for at være sig selv i perioder – men man er primært en del af det lokale liv. Man er som regel afsted i 5 uger – derudover skal man bruge et par dage til at komme fra og til Kathmandu og til landsbyen. Det vil sige at man skal afsætte mindst 6 uger, hvis man ønsker at være frivillig i sundhedsprojektet

 

Hvorfor skal man tage med som frivillig og arbejde i sundhedsprojektet? Hvad kan man forvente at få ud af et ophold i Madi?

Man skal være frivillig, fordi det både er en kæmpe personlig oplevelse og professionel udfordring at arbejde som frivilligt i et land og i en kultur, som er så meget anderledes end det liv, vi er vant til.

Nepaleserne er et meget venligt folk, man kan kun komme til at holde af dem og af deres kultur. Samtidig giver det at arbejde som frivillig i et sundhedsprojekt i Nepal et større perspektiv på det sundhedsarbejde, man i sit daglige liv laver i Danmark.

 

Har du lyst til at blive en del af Sundhedshold 2017?
Jysk landsbyudvikling i Nepal søger frivillige, der har lyst til at tage afsted til efteråret 2017. Kontakt koordinator Susanne Rystok på sundhed@kantipur.dk eller 2126 6333 for mere information.

Michelle Bach Mikkelsen
Aarhus, 18.12.2016