Pressemeddelse:

COVID-19: Dansk projekt sikrer værnemidler til sundhedsmedarbejdere i Nepal

Som værn mod en ukontrolleret smittespredning af Coronavirus og en faretruende sundhedskatastrofe rækker Jysk landsbyudvikling i Nepal hånden ud til sundhedsmyndighederne i Madi Kommune i det sydlige Nepal. N95-masker, termometre og beskyttelsessæt er på vej til hospitalet og sundhedsklinikkerne i det afsidesliggende område

”We have no PPE, no N95 masks and no infrared thermometers. We really ask for your support”.
Sådan lød ordene, der tikkede ind på mobilen hos Lone Petersen, formand i Jysk landsbyudvikling i Nepal i Silkeborg, torsdag morgen, den 25. marts 2020.

Få dage forinden havde Jysk landsbyudvikling i Nepal doneret og organiseret uddeling af håndsæbe til 240 af de allerfattigste familier i Madi Kommune, som støtte til at begrænse smittespredningen af coronavirus i landsbyerne. Foreningen havde fulgt udviklingen i Nepal tæt, og på det tidspunkt var nedlukningen af landet endnu ikke en realitet.

En henvendelse fra Poul Due Jensens Fond (Grundfos Fonden) fredag middag, med en opfordring om at tage bestik af COVID-19 situationen i Nepal, resulterede i indkøb af nødvendigt beskyttelsesudstyr til sundhedspersonalet på Madi Kommunes hospital i Basantapur og de tre lokale sundhedsklinikker.

Grønt lys fra til borgmesteren
En hurtig indsats fra Madi Kommune muliggjorde, at der allerede lørdag aften kunne gives grønt lys til, at Madis borgmester kunne sende to mand til hovedstaden Kathmandu efter termometre, N95 masker og andet beskyttelsesudstyr.

Tidligt tirsdag morgen, den 31. marts 2020, satte to af Jysk landsbyudvikling i Nepals lokale nøglepersoner kursen mod Kathmandu. De returnerede til landsbyerne lige efter mørkets frembrud, med bilen fuld af værnemidler. I disse dage modtager de fire sundhedsinstitutioner det vigtige udstyr.

Test og mørketal vanskeliggør situationen i Nepal
Myndighederne i Nepal arbejder i højeste beredskab på at informere om epidemien og forebyggelse via radio og ophængte plakater. Nepal er p.t. lukket ned, indtil videre til og med 7. april 2020.

”Få test-muligheder, manglende registreringer af coronasmittede, minimal fokus på hygiejne samt et sundhedspersonale med utilstrækkelig uddannelse giver anledning til stor bekymring”, siger Lone Petersen fra Jysk landbyudvikling i Nepal, og hun tilføjer:

”Vores samarbejdspartnere og sundhedsmyndighederne i Madi Kommune er dybt taknemmelige for den støtte Fonden har udvist. Den er uvurderlig”.

Poul Due Jensens Fond og Silkeborg-foreningen Jysk landsbyudvikling i Nepal samarbejder i disse år om etablering af en ny vandforsyning til 420 familier i tre af Madi Kommunes landsbyer. Fonden har i de seneste uger ydet omfattende COVID-19 nødhjælp til udviklingslande gennem sine samarbejdspartnere.

Fra-Kathmandu-med-vaernemidler