Den højt respekterede Nava Raj Gayak er healer og formand for vandværkerne

Hej Lone, så er det blevet søndag her i landsbyen.

Dagen i går startede kl. 6 på græsset ved Kantipur skole, hvor vores danske gæster og et par lokale var dukket om til morgenyoga. Efter yoga gik snakken. Nogle prøvede at finde ud af familieforholdene i deres familier, og andre havde glemt deres nepalesiske navn. Efter at have delt gårsdagens erfaringer, gik vi hjem og drak te. Senere på dagen, da solen ikke var for skrap, var vi på tur med Indra. Hun viste os en kunstig fiskesø, der for nyligt er blevet anlagt i Nedre Kantipur. Et eksempel på privat erhvervstiltag, der har inspireret flere i området; i dag har jeg set tre andre fiskesøer, som alle er blevet anlagt, siden jeg var her for tre uger siden. På turen besøgte vi også vandtårnet, hvor Umesh fortalte om drikkevandsprojektet. Efter turen var det tid til at vende hjem til værtsfamilierne for at hjælpe med at forberede aftensmaden eller spille kort med børnene.

Her til morgen mødtes vi igen til yoga kl. 6, denne gang var endnu flere af de lokale dukket op for at være med. Morgenen er en dejlig tid til at få svar på eventuelle spørgsmål og dele ens oplevelser med de andre gæster. Flere var blevet vækket i aftes af et horn, som var blevet blæst for at meddele, at en ældre kvinde var død. Det var Indras stedmor der desværre var gået bort, og flere af værtsfamilierne var i nær familie med hende. Dette betød, at nogle af vores danske gæster var blevet inviteret med til at se liget blive båret ud.
Efter Dal Bhat mødtes vi for at gå en tur til Indrabasti og Ayodhyapuri for at se projektets udstrækning. Vi besøgte det lokale rådhus, dyreklinikken og Ayodhyapuri Skole.  På skolen fortalte Siddhi lal og Krishna om skoleprojektet, og hele skolebestyrelsen var dukket op for at takke os for dette besøg. Det var en spændende tur. Alle gæsterne er meget interesseret i projektet, og idag har de fået svar på en masse spørgsmål.
Vi havde aftalt at besøge Navaraj om eftermiddagen for at høre om traditionel healing, men da også han var i familie med den afdøde, måtte han ikke røre ved urterne i et døgn efter dødsfaldet. I stedet fortalte Umesh om, hvilke ritualer, der er her ved et dødsfald og om andre ritualer. Det var lærerigt for os alle. Vi er så heldige at have Umesh med. Han ved så meget og er rigtig dygtig til at formidle sin viden.

I morgen er vi inviteret til ‘puja’, hvilket giver os endnu en spændende mulighed for at få indblik i hindu kulturen, som jo fylder meget her i landsbyerne. Nu har vi lige spist under en milliard stjerner, og jeg er ved at være godt grydeklar.
Kh Liva (13.4.2014 – sidste dag i det nepalesiske år 2070)

Vi har bestilt billeder til indlægget; billedet af Nava Raj er et par år gammelt og vil forhåbentlig blive udskiftet i morgen aften.

På generalforsamlingen søndag 27. april vil der være et indlæg fra en af de syv pionerer på denne rejse, og vi vil selvfølgelig også her på hjemmesiden fortælle mere om turismeprojektet.

NÆSTE REJSE er allerede lagt fast: Afrejse Kastrup: torsdag 13. november 2014, hjemkomst: mandag 1. december.
Yderligere oplysninger om denne og kommende rejser til Kantipur, Ayodhyapuri og Indrabasti findes på Mountain Adventures hjemmeside eller fås ved henvendelse til direktør René Andersen på telefon 71 99 02 89 – eller til formand for Jysk landsbyudvikling i Nepal Lone Petersen.