“Så er den første måned gået af vores ophold her i Madi. Tiden går hurtig, det føles som en uge, men når vi tænker på alt det, der er foregået i den tid, må det nødvendigvis have været en måned”, skriver Tine B. Ersahin, frivillig jordemoder på sundhedsklinikken, Ayodhyapuri Health Post.

Rishøsten er kommet i hus samtidig med, at vi har færdiggjort materialet til ”De blå damer”, samt fået syet tasker med deres logo. Alt sammen bliver udleveret på et aftalt møde den 13. december. Jeg har fulgt op på rengøringen på sundhedsklinikken, Health Post. Det har været plads til små justeringer, men ellers ser det fint ud.

Personalet her er åbne overfor nye tiltag og vil gerne hjælpes i gang. Vi har sammen fået gjort fødestuen mere organiseret, med mærkning på skabe af indhold, samt en aftale om, at det er jordemoderens ansvarsområde og sørge for den er klar. Der har været en del udstyr, der bare stod og ikke var funktionsdygtigt. Det er der nu taget stilling til.

Håber der snart kommer flere fødsler
Der er ansat en ny jordemoder, der er meget på, så det er en gave. Der har desværre kun været en fødsel her i den tid, jeg har været her, så jeg håber snart der kommer flere, så jeg får mulighed for at vurdere praksis mere.

Jeg har introduceret en gym-bold og vist, hvordan fødende såvel som personalet kan bruge den. Den vækkede først lidt generthed, men lur mig om den ikke bliver populær. En billig, behagelig, let tilgængelig genstand, der lindrer lændesmerter og hjælper rotation af ufødt baby, når der laves cirkelbevægelser på den.

I næste uge holder jeg møde med personalet om, hvordan får vi flere til at føde på sundhedsklinikken i stedet for hjemme. Hvad der kommer ud af det, må I høre om senere.

IT undervisning af medarbejdere
Der er doneret 3 laptop til sundhedsklinikken. Det er dejligt – jeg spurgte personalet om deres IT færdigheder, og det var meget begrænset, hvad de vidste.

Heldigvis er min mand, Charlie, som hjælper på biblioteket, IT kyndig, og han er udlånt til at lave grundlæggende IT kursus for personalet. Det blev hilst meget velkommen.

Nu afventer jeg bare, at få de to sidste laptop til sundhedsklinikken”.

Gym bold i Health Post. Jysk landsbyudvikling i Nepal

Gym bold i Health Post. Jysk landsbyudvikling i Nepal