At rejse er at leve, som H.C Andersen engang sagde. Men det at rejse som frivillig er med til at give livet mening.

Vi har de sidste 5 uger rejst og arbejdet for Jysk landsbyudvikling i Nepal. Et stykke frivilligt arbejde, der har taget os til Madi i det sydlige Nepal. Med både eventyrlyst og gåpåmod havde vi pakket taskerne, og det har været en fantastisk tid hernede.

At blive inkluderet i en lokal families dagligdag er noget helt specielt. Og hvis man, som os, får lov til at komme med helt ind i køkkenet og spise – så opnår man at blive optaget i familien. Vores familie har budt os på mange forskellige smage, dufte, smil og grin og mest af alt indviet os i det hårde liv på landet.

Du opdager, hvor stor en forskel du kan gøre
Det er i forbindelse med oplevelser som disse, at du opdager, hvor stor en forskel, du gør herude. Vi bliver stolte og glade, hver gang vi i samarbejde med lokale, får rykket ‘barren’ en smule op … når vi ser, at selv den mindste forskel kan mærkes for mennesker som ikke har ret meget.

I vores arbejde med at skabe rammer for et offentligt bibliotek er vi stødt på både store og små udfordringer. Nogle af disse har skullet løses ad omveje, andre ved nytænkning. For ikke alt kan løses ved et dansk skrivebord, og ikke alle problemer kan forudses på forhånd. Dette lærer man også selv helt utroligt meget af – vi er i hvert fald overraskede over, hvor meget, to voksne mennesker som os får med hjem.

Udover disse spændende møder, mennesker imellem og en ny nepalesisk familie – så kan vi også tilskrive dette ophold noget så simpelt som “en ordentlig én på opleveren”.

Med de væsentligste rammer og aftaler på plads har biblioteketsprojektet nu et solidt fundament til at udvikle sig videre henimod slutmålet – et “flyvefærdigt”, lokalt forankret, lokalt drevet og velbesøgt, nepalesisk bibliotek.

Ønsker du at blive en del af Jysk landsbyudviklings projekter i Nepal, er der masser af muligheder herfor – og på baggrund af på vores oplevelser, kan vi kun give foreningen de bedste anbefalinger.

Madi, september – snart oktober – 2018
Ninna Louise Lauritsen & Maria Nordahn Grenaa