Projektet

Jysk landsbyudvikling i Nepal er et landsbyudviklingsprojekt.

Med små midler er foreløbig over 125 familier i det sydlige Nepal på vej ud af fattigdom. De vil om få år have løftet sig selv op over fattigdomsgrænsen, der i Nepal ligger på 1,25 US $ (indkomst/dag).
Familierne bor i tre små landsbyer – Kantipur, Indrabasti og Ayodhyapur i Chitwan District og tilhører kasten af de såkaldte Dalits – de urørlige – der traditionelt lever i dyb fattigdom.

Nu har de mange familier dannet en andelsforening, åbnet en bankkonto og er begyndt at spare penge op til deres fælles fremtid. Den oprindelige investering var 21 geder, en gris og en lille butik. Investeringen skal betales tilbage til andelsforeningen over 5 år. Bestyrelsen sætter opsparingen i banken sammen med et lille medlemskontingent, som hver familie betaler hver måned. Et dansk netværk dobler årets opsparing – efter godkendelse af regnskaberne.
I løbet af det første projektår havde Kantipur sat 17.684 NRS ind på den nyoprettede konto i Himalayan Bank. Regnskaberne så eksemplariske ud, og der var ikke skyggen af tvivl om, at vi måtte opfylde vores del af aftalen og sætte 17.684 NRS ind på kontoen. 35.368 NRS var i februar 2010 det samme som 2476 DKK.

Med lidt penge fra Danmark, en god portion inspiration og opmuntring samt hjælp til at få en andelsforening stablet på benene vil landsbyerne senest i 2013 have startet produktion af miljøvenlige byggesten, håndarbejde eller møbler og således have påbegyndt egen økonomisk vækst og uafhængighed.

Danske unge underviser landsbybørnene i engelsk, skolerne bliver sat i stand, og lærerne opkvalificeres. Et antal unge får delvis uddannelsesstøtte. Familierne får adgang til drikkevand året rundt, og andelsforeningen får støtte til forbedring af sundhed og hygiejne i området. Landsbyerne vil også uddanne og ansætte deres egen dyrlæge, der skal tage sig af den voksende besætning af geder og grise.

Jysk landsbyudvikling i Nepal er et pilotprojekt. Hvis modellen viser sig at flytte Kantipur og nabolandsbyerne i den rigtige retning, så kan den bruges af andre. Denne hjemmeside skal udbrede kendskabet til og erfaringerne fra udviklingsprojektet.

Share This